Köpük Tabaktan Uçak / Cinalin’nin UçanTabağı

Gün geçmiyor ki, havacılık alanında yeni gelişmeler olmasın.

Ancak bazı şeyler ileri giderken, çocukça heyecanları da korumak lazım, diyerekten felsefi bir mesaj vererek konuya başlayayım.Evet, bu akşam aktivatör sarmak için pipet almaya markete gittiğimde aynı rafta duran depron tabaklar dikkatimi çekti bu tabağı ne zaman görsem bir gün bundan uçak yapmalıyım derdim, bu güne nasipmiş.

Uçağımızın adı Cinalinin UçanTabağı

Bundan daha basit, uçan tek şeyin kağıt uçak olduğunu iddia ediyorum

Depron tabak ile başlıyoruz. 5 tanesi 1 YTL.

Arka yüzüne keseceğimiz şekli çiziyoruz.

Kanadın ön yüzü foil şeklinde olacak şekilde biraz aşağıdan, arka kısmı da ince bir kaçış kenarı olacak şekilde yukarıdan kesiliyor.

Kanadımız yandan foil şeklinde çıkıyor

V kuyruğumuzu da ortadaki kanallardan kesiyoruz. Aslında uçağı tasarlarken kuyruğu tabağın diğer kısımlarındna çıkarıp, balsa gövdeye monte edecektim ancak bir anda aklıma bu şekilde yapmak geldi.

Gövdemizi de kesiyoruz. buraya kadar 2 dakika sürdü.

Kesilen parçalar böyle görünüyor, UHU POR ile hızlıca yapıştırmak için yapıştırıcıyı sürüp üflüyoruz.

Va-La. Uçağımız hazır

Yandan da şahane görünüyor ama henüz bitmedi,

Burun ağırlığı için ufak bir parça lehim teli koparıyoruz, ölçüyü vermek için kanadın üstünde fotoğrafladım.

Burunda iki delik açıp teli doluyoruz

Kanat üstüne uçağın adını yazıyoruz

Ve kokpite cinaliyi çizip uçağı tamamlıyoruz.

Uçuşu için söyleyebileceğim tek şey. ŞAHANE.
Biraz hız vermek gerekiyor ancak süzülmeye başlayınca ok gibi gidiyor. kanadın ön kısmı daha kıvrık (daha aşağıdan kesilmiş) olan bir model daha yaptım, onda süzülme hızı çok daha düşük oldu.

iyi eğlenceler…

 

İnce köpük levha çıkarma aparatı

Bu gün Mehmet Alaca Bey’in mini köpük kesme aparatından esinlenerek bu aleti yaptım.

http://www.melihkarakelle.com/fotolar/rc_aktivator/IMG_2892.jpg

Depron levhalardan veya köpükten istediğiniz kalınlıkta levhalar çıkarabilmek için bire bir. 0.23 mm lik gitar telinden yaptığım kesme aleti ile yüzey arasında kalan mesafeyi ayarlayarak istenilen kalınlıkta levha çıkartmak mümkün oluyor.

Aşağıda 6mm deprondan çıkarılmış 0.7-0.8mm lik depron levhalar görünüyor.
http://www.melihkarakelle.com/fotolar/rc_aktivator/IMG_2890.jpg

Aslında aletin yapımını detayları ile anlatmıştım ancak yanlışlıkla pencereyi kapatınca hepsi gitti, umarım bukadar açıklama yeterli olur.
Salon modelcilerine duyurulur

Ayrıca bu alet ile kestiğim köpüklerden yaptığım uçaklar için tıklayın;
1/72 Mikro Spitfire
2GRM (2 gram uçak)

Kayıp Model Uçak Alarmı

Modelciliğin sandart sorunlarından biri olan otlarına rasına düşen uçağı bulamama sorununa kendi tasarımım olan, mümkün olan en basit çözüm. Bu elektronik devreyi yapabilmek için elektronikçi olmak gerekmiyor, elinde havya tutabilen herkesin yapabileceği kadar basit. Transistör olarak herhangi bir NPN transistör uygun BC337, BC237 veya BC557 gibi klasikler olabilir.

Devrenin çalışma şekli şöyle;

22uF lık kondansatör 56kOhm luk direnç üzerinden dolmaktadır, bu kondnasatörün dolup buzzer’ı tetikleyen sağdaki transistörü devreye sokması yaklaşık 2 saniye kadar sürer.
Ancak model uçağımızın alıcısının sinyal hattından gelen sinyaller saniyede 50 kez soldaki transistörü açarak 22uF lık kondansatörün dolmasını engeller.
Uçağınızı otluk bir alanda kaybetti iseniz, yapmanız gereken tek şey kumanda vericinizi kapatmak. Sinyal hattındaa gelen sinyal kesildiği için Buzzr 2-3 saniye sonra ötmeye ve uçağın yerini belli etmeye başlar.